Gothic Online Forums
Czy warto tworzyć serwer RPG na G2O? - Printable Version

+- Gothic Online Forums (https://archive.gothic-online.com)
+-- Forum: Community (https://archive.gothic-online.com/forum-18.html)
+--- Forum: Polish (Polski) (https://archive.gothic-online.com/forum-19.html)
+---- Forum: Dyskusje (https://archive.gothic-online.com/forum-22.html)
+---- Thread: Czy warto tworzyć serwer RPG na G2O? (/thread-2283.html)

Czy warto tworzyć serwer RPG na G2O? - Ozaru - 05.12.2017

Witam.Chcę stworzyć serwer RPG na tej platformie,aczkolwiek widzę,że trzeba tu zrobić panel logowania co wiąże się z bazami mysql i od cholery roboty,dlatego zwracam się do was.Jak widać w temacie...chcę zapytać czy warto się za to zabierać i się w tym pochłonąć? Czy platforma jest dalej rozwijana? Niestety frekwencja serwerów mnie do tego nie przekonuje,dodam że mam już postawiony serwer testowy i jest On na liście Big Grin Tak więc dopomóżcie i powiedzcie no mi drodzy forumowicze czy ktoś będzie na tym serwerze grał,czy może posłużyć się wysłużoną już platformą GMP:A?  

Pozdrawiam!

RE: Czy warto tworzyć serwer RPG na G2O? - Pavera - 05.12.2017

Zależy, co rozumiesz przez RPG. Jeżeli chodzi Ci o tryb jak w grach MMORPG, to jak najbardziej, ale jeżeli chodzi Ci o typowe RP jak na SAMPIE, to nie traciłbym czasu.

RE: Czy warto tworzyć serwer RPG na G2O? - Ozaru - 05.12.2017

Da,chodzi o serwer MMORPG bo jest trochę roboty przy tym więc muszę wiedzieć przede wszystkim czy ta platforma jest bardziej zoptymalizowana od tej typowej.

RE: Czy warto tworzyć serwer RPG na G2O? - Profesores - 05.12.2017

Platforma jest nadal rozwijana.

Przyczyny małej ilości serwerów doszukiwałbym się w niewielkiej grupie uzdolnionych skrypterów, którym Squirrel i podział skryptów na client/server nie sprawia problemów.

Większość osób wybiera GMP(A) z prostego powodu:
  • Lua
  • Dużo gotowców
  • Generalnie chyba większa rozpoznawalność.

GMP od dawna nie jest rozwijane, strona stoi bo się sama opłaca. Istnieje na tą platformę dużo cheatów. Z tego co wiem, to nikt już nad tym nie czuwa.

Gothic 2 Online ma natomiast o wiele większe możliwości, zresztą wystarczy sobie porównać wiki obu tych platform.

RE: Czy warto tworzyć serwer RPG na G2O? - Ozaru - 05.12.2017

No i to jest odpowiedź jakiej oczekiwałem Smile Dziękuję bardzo.

RE: Czy warto tworzyć serwer RPG na G2O? - Wolfer - 05.12.2017

(05.12.2017, 18:06)Profesores Wrote: Platforma jest nadal rozwijana.

Przyczyny małej ilości serwerów doszukiwałbym się w niewielkiej grupie uzdolnionych skrypterów, którym Squirrel i podział skryptów na client/server nie sprawia problemów.

Większość osób wybiera GMP(A) z prostego powodu:
  • Lua
  • Dużo gotowców
  • Generalnie chyba większa rozpoznawalność.

GMP od dawna nie jest rozwijane, strona stoi bo się sama opłaca. Istnieje na tą platformę dużo cheatów. Z tego co wiem, to nikt już nad tym nie czuwa.

Gothic 2 Online ma natomiast o wiele większe możliwości, zresztą wystarczy sobie porównać wiki obu tych platform.

Nie niweluje działania żadnej z platform, ale na obie są cheaty, bugi, błędy (i debile).
Największym jak dla mnie błędem dla G2O było jej celowe na siłę reklamowanie w momencie,gdy ta platforma była o wiele "słabsza" od GMP (pod względem technicznym chociażby). Dlatego wiele osób zniechęciło się między innymi do G2O na starcie (nie mówię o czasie teraźniejszym).
Rozwój - słowo wszechstronnego użycia. Fakt, faktem, G2O jako platforma jest rozwijana, co nie znaczy, że takie serwery jak chociażby Kyrmir (na GMP) nie są lepsze pod względem technicznym/grywalnym dla gracza. Czy oznacza to, że tylko Kyrmir może być lepszy na GMP w porównaniu do G2O? Nie. Wszystko zależy od ekipy, umiejętności i poświęconego czasu. Dual akurat ma dobrą ekipę, która stale rozwija projekt, podobnie jak platforma G2O jest także rozwijana i daje ułatwienia developerskie.

Odbiegając od tematu platform - Co do stawiania serwera, ważne jest to jaki chcesz cel uzyskać i jakimi priorytetami będziesz projekt prowadził.

RE: Czy warto tworzyć serwer RPG na G2O? - Profesores - 05.12.2017

Podlinkujesz mi jakiegoś cheata do G2O? Na PM oczywiście Big Grin

Istnienia bugów/błędów i debili nie neguje, ale odbiegasz tym trochę od tematu.

Temat wyczerpany, więc zamykam. Jakbyś miał jeszcze jakieś dodatkowe pytania dotyczące platformy Ozaru, to jestem na discordzie, lub pisz PM'ki.