Gothic Online Forums
Poszukiwania skryptera - Printable Version

+- Gothic Online Forums (https://archive.gothic-online.com)
+-- Forum: Community (https://archive.gothic-online.com/forum-18.html)
+--- Forum: Polish (Polski) (https://archive.gothic-online.com/forum-19.html)
+---- Forum: Pomoc (https://archive.gothic-online.com/forum-23.html)
+---- Thread: Poszukiwania skryptera (/thread-92.html)

Poszukiwania skryptera - GorkyFactory - 31.10.2015

[Image: sGhh78q.png]

Odnoszę wrażenie, że jeżeli samemu nie postawi się dobrego serwera, to nikt tego nie zrobi. Scena jest niestety już tak bardzo spaczona, że ze świecą jest szukać choćby i garstki randomowych graczy na serwerach, którzy faktycznie ogarniają i potrafią napędzać rozgrywkę. Rusza przecież GO, czas to zmienić, nie? Chcę stworzyć proste, intuicyjne i przyjazne nowym graczom miejsce do gry. Mam zamiar stworzyć stałe, stabilne miejsce do prowadzenia rozgrywki bez sztucznych ograniczeń i udziwnień.

Wizja kreowanej rozgrywki, przedstawienie GameMode
  • Obecne i za pewne przyszłe serwery są zdominowane przez systemy klasowe, którymi gardzę i nigdy ich na serwerze nie uświadczycie. Rozwój postaci będzie polegał nie na wierceniu dziur w brzuchu liderom danych organizacji. Planuję zainstalować w GMie kilka interesujących ficzerów. Aby postać władała doskonale, niech będzie, kuszą musi spełnić kilka warunków. Po pierwsze - regularnie z owego narzędzia korzystać i trenować. Trenować będzie można jedynie określoną ilość razy w ciągu tygodnia, przez co ważnym będzie, aby nie wykorzystać całej puli dostępnych punktów nauki w jeden dzień. Sprawi to, że wasza postać przez kolejne dni nie będzie w stanie trenować - a jej umiejętności spadną. Sprawi to, że najbardziej uzdolnieni wojownicy, strzelcy i inni, będą musieli nie dość że regularnie trenować, to robić to z głową. Zbyt wczesny trening sprawi, że nie nauczycie się zbyt wiele, a wręcz wasz umiejętności maleją. Mistrzostwo osiągną osoby, które dobrze rozplanują sobie treningi i prowadzić je będą przez długie, długie miesiące. Unikniemy w ten sposób postaci nijakich.
  • Crafting będzie obowiązkowy. Z potworów będą wypadać rozmaite przedmioty, ze skał będzie można wydobywać rudę, a drzewa będzie można ścinać po drewno. Z tychże elementów wytwarzane będą kolejne przedmioty. Aby stworzyć prosty miecz, będzie trzeba posiadać odpowiednią ilość żelaza i węgla, a oprócz tego znać się na rzemiośle aby wytworzyć z niego jedynie ostrze. Po "zmieszaniu" go z paskami skóry, które zdobył wcześniej myśliwy za groty do strzał, otrzymamy rękojeść do ostrza - co w efekcie da miecz. Oczywiście, tutaj ma również wpływ umiejętności danego rzemieślnika. Im większe są jego umiejętności, tym lepsze miecze może on wytworzyć. Oczywiście te są pozostawione dla elity, pospolite, proste i niezbyt niszczycielskie ostrza będą dostępne dla niemalże każdego.
  • Całkowity brak ograniczeń w temacie tworzenia własnych organizacji, o ile tylko zgodne są z realiami Gothica i ewentualnymi, drobnymi dodatkami od nas. Nie zależnie od pochodzenia czy sensu istnienia danej organizacji, będzie ona dopuszczona do aplikowania. Nie wymagać będziemy żadnych pisanych na milion stron A4 aplikacji(które będą miały głównie funkcję selekcjonowania organizacji z uprawnieniami). Jak tylko znajdzie się grupa, która ma ochotę zagrać coś konkretnego - damy jej taką możliwość. Ba, zrobimy wszystko aby te osoby dały też możliwość gry innym i pomożemy jej, jak to tylko możliwe.
  • Podstawowe oskryptowanie pozwalające na prowadzenie rozgrywki. Płynna, prosta gospodarka zarządzana wyłącznie poprzez graczy. Chcę aby na wozy z rudą, pod eskortą najemników napadali bandyci, złotnik nerwowo oglądałby się za siebie w wąskich uliczkach a opozycyjny rajca miejski zginąłby otruty przez innego trucizną przygotowaną przez alchemika, a zbłąkany poszukiwacz przygód padł ofiarą prania mózgu przez grasującą w okolicy sektę. A wszystko to okraszone prostą, aczkolwiek zmieniającą nieco świat fabułą.

I tutaj pojawia się problem. Mam masę planów, chęci, jednak brak mi najważniejszego ogniwa. Skryptera. To, co opisałem powyżej jest jedynie skrawkiem tego, co chciałbym zobaczyć w finalnej wersji gamemode. Poszukuję osoby chętnej, ambitnej, najlepiej amatora do stworzenia wspólnego dzieła. Ja sam tego nie ogarnę, bo programista ze mnie jak z Kalisza ratownik. Zaproponować mogę:
- Stałą współpracę,
- Możliwość wzięcia czynnego udziału w tworzeniu czegoś nowego.
- Sponsorowanie całego przedsięwzięcia.
- Masę energii i chęci.

A w kwestii finansowej możemy się dogadać. Oczywiście, to będzie wyłącznie hobby dlatego proszę o realne propozycje.

Oczekuję:
- Wiedzy wystarczającej do stworzenia mało skomplikowanego GameMode oraz forum.
- Regularne dbanie o kod i wdrażanie propozycji od społeczności.

Moja rola polegałaby na koordynacji działań, dbaniu o wizerunek projektu i reklamę, kontakt ze społecznością i prowadzenie rozgrywki.

Kontakt:
Wierzę, że uda się stworzyć coś porządnego. Krew mnie zalewa widząc, co dzieje się z platformą. Czemu wszystko jest niepotrzebnie udziwniane, bądź przesadnie upraszczane? Skończmy z tym.

RE: Poszukiwania skryptera - Ferios - 07.11.2015

Temat został otwarty na prośbę autora.

RE: Poszukiwania skryptera - GorkyFactory - 07.11.2015

Podbijam temat. Fabuła jest w stu procentach ukończona i gotowa do zaprezentowania w finalnej formie. Wszystko co na serwerze i forum ma się znaleźć już zostało rozpisane i gotowe do działania. Nadal poszukuję osoby chętnej do współpracy.

RE: Poszukiwania skryptera - Horrilon - 07.11.2015

Tylko nie przesadźcie z tym skryptem. Takie gówna, jak "Poziom Głodu", czy "Poziom upojenia" zmieni serwer RP w serwer survival. WSZYSTKIE serwery, które wprowadzały ZBYT WIELE w swoim skrypcie, szybko padały. To tylko taka krótka rada na przyszłość. Życzę powodzenia, będę śledził wasze postępy na bieżąco.

RE: Poszukiwania skryptera - GorkyFactory - 07.11.2015

(07.11.2015, 16:42)Horrilon Wrote: Tylko nie przesadźcie z tym skryptem. Takie gówna, jak "Poziom Głodu", czy "Poziom upojenia" zmieni serwer RP w serwer survival. WSZYSTKIE serwery, które wprowadzały ZBYT WIELE w swoim skrypcie, szybko padały. To tylko taka krótka rada na przyszłość. Życzę powodzenia, będę śledził wasze postępy na bieżąco.

Nic takiego nie będzie miało miejsca, bój się ty Boga. Nigdy takich bzdur na serwerze nie uświadczycie.