19.10.2015, 22:25
(19.10.2015, 22:16)Nubzior Wrote: Bardzo możliwe, ale jak możesz to wytłumacz mi na czym polega prawdziwa gra Role Play.
Zależy od tego, jakie masz podejście. Jedni będą sobie cenić klepanie opowieści na /me, drudzy będą expić golda i rozwijać statystyki w dużej mierze. I coś Ci powiem - wbrew pozorom, oba sposoby są zgodne z grą Role Play! Gdy mówimy o tym trybie w przypadku, gdzie wszystko opiera się na silniku gry, jesteśmy już w jakiejś części pozbawiani części roboty. Wizualizacje świata i bohaterów oraz innych niezbędnych rzeczy tworzy w tej sytuacji Gothic. Ty tworzysz swojego bohatera tylko w oparciu o charakter, przeszłość, umiejętności i dostępne modele twarzy oraz reszty ciała. Oczywiście, w jakimś stopniu cała gra odbywa się na poziomie wyobraźni - przecież skrypt nie wyręczy Cię z dobrego prowadzenia postaci (chociaż są już "nowocześni" gracze, którzy ku temu dążą m.in. przez ten chory system zakrywania nicków). Ale to wciąż jest rozgrywka oparta o grę - medium, gdzie przebywasz m.in. dla interakcji ze światem, możliwości rozwijania swojego bohatera. Stąd uważam, że jest potrzeba, by gracz mógł rozwijać swoją postać również w tym trybie czysto skryptowo, aczkolwiek w granicach dobrego smaku. Bo przecież granie, jakbyś przebywał na serwerze MMORPG również mija się z celem.
Twój przykład: "/ja widzi smoka". Nie wiem, w jakim kontekście to odnosisz, ale każdy ogarnięty gracz wie, że jeśli nie widzisz go w grze = on nie istnieje. Chyba, że prawo serwerowe pozwala na wyjątki poprzez zmianę otoczenia za pośrednictwem GM'a, bądź po prostu zakodzono smoka jako moba. I napisanie takiej akcji jest zwyczajnie noobstwem, bo tak konstruują zdania dopiero początkujący gracze. Poza tym, taka akcja to powinna być przede wszystkim dynamika - nie wiem jak Ty to sobie wyobrażasz, ale przeciętny człowiek (bo w Gothicu nie sa sami super-bohaterowie) przed takim monstrum spieprzałby gdzie pieprz rośnie albo dalej. Bądź z nim podjął walkę, co już wyklucza pisanie jakichś długaśnych akcji na /me, tylko dynamiczne granie - uciekasz albo naparzanka, wedle woli.
Do czego zmierzam? Że gra Role Play na takim Gothicu to wbrew pozorom nie jest gra "na niby". Z wielu rzeczy jesteś wyręczany, a i sam silnik oferuje na tyle, by nie musieć ograniczać wszystkiego do swojej łebetyny. Ja osobiście wolę, jak na serwerze faktycznie coś istnieje w samej grze, a nie tylko w mojej głowie.

Quote:(report) Inariu - 22-12-06:39 -- Nie mam szacunku do człowieka który nie potrafi pisać twarzą w twarz