Nie ma potrzeby wiecznego oscylowania wokoło fabuły podstawki. Świat Gothica jest słabo rozwinięty, ale daje też duże pole do popisu w rozwijaniu go. Na przykład mogę przywołać tutaj Elisium (a raczej plany tego serwera) [nie, nie jestem z nim związany w żaden sposób). Fabuła Gothica jest? Jest. 1000 lat przed wydarzeniami z Gothica? No i bardzo dobrze. Jest coś nowego i niepowtarzalnego. Można to uznać za fanowskie poszerzenie świata. Ludzie zapominają powoli, że uniwersum Gothica to nie tylko tu i teraz. To przyszłość i przeszłość. Jest mnóstwo rzeczy, które można wykorzystać. Przykładowo: wojna domowa w Jarkendarze. Wyobraźcie sobie jakie pole do popisu daje fakt odnowienia świata Jarkendaru (podobnie jak edytują/zmieniają świat zapowiedziane serwery) i przeprowadzenie takie konfliktu. I właśnie mniej więcej o to chodzi. Po co zawsze lecieć po fabule tu i teraz? Są czasy na kilkaset lat wcześniej, na kilkadziesiąt lat wcześniej, jest przyszłość. Nie ma nic złego w działaniu około podstawek, ale moim zdaniem poszerzanie uniwersum o nowe historie jest dużo lepszym pomysłem.
Jeśli chodzi o inne uniwersa na RP? Nie. Gothic to Gothic. To nie Wiedźmin, nie Władca Pierścieni etc. To jest Gothic, działajmy na Gothicu. Wymyślenie fabuły w 100% własnej (która nie ma nic wspólnego z uniwersum gothica) też jest kiepskim pomysłem.
Jeśli chodzi o inne uniwersa na RP? Nie. Gothic to Gothic. To nie Wiedźmin, nie Władca Pierścieni etc. To jest Gothic, działajmy na Gothicu. Wymyślenie fabuły w 100% własnej (która nie ma nic wspólnego z uniwersum gothica) też jest kiepskim pomysłem.
![[Image: 4ba1350c804c9.png]](https://zapodaj.net/images/4ba1350c804c9.png)