(05.08.2016, 10:05)Orku Wrote: Mam dziwne wrażenie że ukradłeś skądś teksturę mapy i teksturę wody... Co oznacza że ocena wynosi 0/10 i powinieneś przestać wszystko bezmyślnie kraść z sieci.
Jedyną teksturę jaką wykorzystałem tutaj jest tekstura papieru, która była free to use na deviant arcie. Jedyne, które nie mam pojęcia czy było free to use to ten słaby kompas. Nie jestem żadnym laikiem i wiem na jakich zasadach to działą, więc zanim mnie oskarżysz łaskawie sprawdź albo zapytaj chopie.
(05.08.2016, 11:44)ALbatrOS Wrote: Nie przesadzasz trochę? Wiesz jak robi się takie mapy nie mając zdolności w kwestii rysowania (digital artów) grafiki? Wykorzystuje się gotowe tekstury, patterny (wioski, góry, lasy) i przedstawia kształt mapy. Tak to działa. Większość grafik map na deviantarcie (nawet tych, które wyglądają bardzo profesjonalnie) bazuje na materiałach wykorzystanych w sieci. Jeśli weźmiesz pod uwagę patterny gór, miast, lasów itd. to są one bardzo często wykorzystywane, bo ich autor specjalnie po to je stworzył i udostępnił na deviantarcie. Sam je miałem na komputerze zanim przeinstalowałem system.
Jeśli miałbym ocenić tę mapę to tak. Na pewno warto skupić się na większym "poszatkowaniu" (nie wiem jak to zgrabnie ująć) brzegów i rzek. Są one za proste, za ostre. Powinny być poszarpane jak to normalny brzeg. Zmieniłbym kompas, bo wygląda kiepsko. Wydaje mi się, że morze wyglądałoby lepiej bez tych patternów, ale tego na pewno nie powiem. Te ciemniejsze nakładki na teksturę lądu (np. ta obok nazwy "Erel") wyglądają trochę kiepsko.
Kształt wysp projektowałeś sam czy zrobiłeś to na chmurach/jakichś generatorach/czy czymś innym?
Co do tego 'poszatkowania' pewnie masz rację, ale też trzeba zwrócić uwagę na rozmiar tej mapy [skale]. Jeden z tych prostokątów utworzonych z siatek geograficznych to długość 80 mil. Jeśli mapa byłaby mniejsza to rzeczywiście taka opcja jaką podałeś byłaby dobra.
Kompas tak jak mówiłem do kitu xd
Co do tego patternu to też tak myślałem, ale wtedy to całe morze wygląda za gładko i myliło się z celem jaki chciałem uzyskać.
Niektóre te prześwity przez ląd mogłem jednak usunąć, ale jakoś nie zwróciłem większej uwagi na to.
Dzięki! Na przyszłość się przydadzą.
PS: Kszałt wyspy akurat tworzyłem sam bez chmur.
![[Image: E2CgJWD.png]](http://i.imgur.com/E2CgJWD.png)