Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak według was powinien wyglądać dobry projekt serwera
Z mojego punktu widzenia, zarówno tworząc, jak i opiniując serwer jakiegokolwiek trybu, należałoby ukrócić zbędne przywiązanie do pojęć i definicji. Ileż to razy bywa punktem zapalnym? Serwery w obrębie danego typu nie są przecież takie same. Dla jednych tryb RP to "klasyczna" pustka, dla drugich liczą się innowacyjne rozwiązania techniczne, które z kolei dla jeszcze innych oznaczają elementy jednoznacznie klasyfikujące dany projekt w obrębie serwerów MMO. Również wewnątrz "worka z napisem DM" mieliśmy multum "trybów" od potyczek klanowych, przez różne puchary, wojny, bagna, zajmowanie pozycji, itd.
Innymi słowy chodzi mi o wyeliminowanie przerostu formy nad treścią. Zanim dany serwer tak naprawdę pokazuje, co przynosi wraz ze swoją premierą, jesteśmy świadkami bicia piany. 
A bo to takie rozwiązanie kłóci się z czyimś rozumieniem danego trybu, albo nie pasuje do górnolotnej, niespisanej definicji. Dlaczego, tak jak w przypadku różnych interpretacji danego utworu, nie jesteśmy w stanie zaakceptować różnych interpretacji danego trybu? Niech to gracz wybierze najlepszy dla siebie "produkt na rynku", co automatycznie wpłynie na dostosowanie się do oczekiwań.
Nie chodzi mi tutaj oczywiście o to, by w ogóle nie dyskutować, ale czy nie produktywniej porównywać poszczególne rozwiązania, ważyć ich zalety i wady, aniżeli sprawdzać, czy dane rozwiązanie przystaje do definicji, odczytywanej z różnych słowników?
Analogicznym przykładem, dosyć dobrze obrazującym to, co mam na myśli, jest kwestia wprowadzania różnych dodatkowych pojęć. Cóż z tego, gdy gracz potrafi rozwinąć skrót pochodzący z innego języka? Niesamowicie tłukąc nieniosący za sobą mocy tekst, dzień w dzień robi to samo wbrew temu, co zapamiętał. Z drugiej strony przyjdzie ktoś, kto może stosować określone zasady bez uprzedniego zapoznania się ze śmiesznymi skrótami i pojęciami, bazując na tym, co się mu w danej sytuacje wydaje racjonalne. 
Czy definicja w takiej sytuacji wiedzie prymat, ponad rzeczywistością?
Jeżeli chodzi o to, co dany serwer powinien zawierać w sensie bardziej szczegółowym, aczkolwiek również odnoszącym się do różnych trybów, moim zdaniem niezwykle istotna jest aktywizacja graczy, dotycząca interakcji między nieznajomymi, niejako ją wymuszająca. Często mamy do czynienia z różnymi grupami, między którymi tworzą się rozmaite animozje. W gestii takiego serwera leży rozbicie takich grup.
Inna sprawa, to znalezienie miejsca i stworzenie perspektyw dobrej zabawy dla graczy, których eufemicznie nazwę mniej ambitnymi. Łatwo na nich każdemu narzekać, trudniej nie wykluczać z rozgrywki.

Messages In This Thread
RE: Jak według was powinien wyglądać dobry projekt serwera - by Marbar - 14.08.2017, 23:55

Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Powrót serwera Draconis? DragonBess 16 13,681 02.11.2020, 21:59
Last Post: Alyih

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)