Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak w eRPeka?
Ograniczenie mapy było np. w przypadku Sakraela (Khorinis). Takie coś się nie przyjmuje. Ludzie sami psują sobie serwery RP, bo mamy tutaj sztuczny podział pomiędzy DM, RP i MMO.

Jeżeli nie chcesz, żeby gracze zapuszczali się za daleko, to porozstawiaj na ścieżkach odpowiednie moby, żeby xxSebaxxPL nie mógł iść do lasu za farmą Akila po 15 minutach gry, tylko wtedy, kiedy będzie już miał odpowiednie statystyki. Jak widzę argument, że na serwerze nie ma systemu poziomów, bo to RP a nie MMO, to mnie krew zalewa. Wystarczy wziąć taki gamemode Mordanu czy Kyrmira, dodać tam drobnostki typu podział na chat IC i OOC czy system frakcji i masz lepszego erpeka niż te wszystkie dotychczasowe śmieci.

Ponadto ostatnio wpadłem na taki pomysł, czy nie lepiej byłoby wyjebać ten cały system dowódców frakcji i postawić NPC dla Pyrokara, Hagena/Andre i Lee. Gracz po spełnieniu określonych warunków dostaje się do frakcji i gra po swojemu, tak jak to wyglądało w Gothicu. Awans wymaga określonego poziomu oraz ewentualnie posiadania innych statystyk przez gracza. Dodam, że przez awans rozumiem otrzymywanie podstawowego ekwipunku danej kasty (np. szata maga ognia po awansie z nowicjusza na maga). Statystyki? Musiałeś je zdobyć, żeby zostać magiem - nie ma nagłych przeskoków. Oczywiście gracze mogą sobie zakupić inny, lepszy pancerz, od innych graczy czy ewentualnie handlarzy. Wracając do sprawy dowódców NPC i awansów - w prawdziwym Gothicu dowódca też nie był Ci właściwie do niczego innego potrzebny. Wystarczy dodać jedynie po jednym gamemasterze w każdej frakcji, który pilnowałby, czy ludzie nie odpierdalają. Niech to będzie np. członek starszyzny w klasztorze, który gracza upomni i da mu naganę, lub po prostu zwykły członek frakcji, który w razie odpierdalania wyrzuci delikwenta z serwera. W ten sposób masz z głowy sporo problemów, typu brak gry pod nieobecność dowódcy, zbyt szybkie awanse, kolesiostwo, etc. Poza tym gracze będą zadowoleni, bo o sile czy umiejętnościach postaci decydują faktycznie zdobyte przez nią statystyki i przedmioty, a nie jakieś historie dot. legendarnego treningu czy /do nieudane. Przy okazji kończą się śmieszne sytuacje, kiedy kopacz zabija paladyna, bo /do udane. Nie kurwa, to, że to jest RP, nie oznacza wprowadzania absurdalnych sytuacji. Wciel się w Gothicu w postać kopacza i spróbuj zabić paladyna. Po to wchodzę na modyfikację do Gothica, żeby grać w Gothica. Nie chcę tylko pisać, chcę też poexpić z kumplami. I chcę to robić w RP, bo to też jest klimatyczne, tak samo jak klimatyczne było expienie w Gothicu.

A jeżeli ktoś powie, że to już nie jest RP, to jest po prostu zjebany. Nie po to Bimbol tworzył różne funkcje i całą modyfikację, żebyście ograniczali się do tego jebanego czatu. Tym tokiem myślenia zapraszam do prawdziwego RP przy planszy na stole, bo na komputerze to już jest za bardzo MMO.
Reply

Messages In This Thread
Jak w eRPeka? - by WiteXDan - 12.11.2017, 14:10
RE: Jak w eRPeka? - by Aliant - 12.11.2017, 14:24
RE: Jak w eRPeka? - by Twice. - 12.11.2017, 14:55
RE: Jak w eRPeka? - by Toworish - 12.11.2017, 15:05
RE: Jak w eRPeka? - by barto - 12.11.2017, 16:29
RE: Jak w eRPeka? - by Pavera - 12.11.2017, 18:32
RE: Jak w eRPeka? - by KimiorV - 12.11.2017, 18:38
RE: Jak w eRPeka? - by Pavera - 12.11.2017, 18:45
RE: Jak w eRPeka? - by Pavera - 12.11.2017, 19:13
RE: Jak w eRPeka? - by Pavera - 12.11.2017, 19:16