Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pobieranie świata gracza o podanym id
Rozumiem, że serwer może wykonać funkcję klienta i odwrotnie. Mimo to muszę przyznać, że o ile separacja serwera i klienta ma wyjść na dobre, to mi sprawia to straszną trudność z poziomu logiki kodu, a czasami realizacji. Mój tok myślenia wygląda tak, że parametr id, który gracz przekazuje za pomocą komendy, musi zostać wykorzystany przez serwer, który wykona funkcję klienta getWorld() na kliencie gracza o tym id i zwróci wynik, który zostanie wykorzystany przez gracza wykonującego komendę.

Pisanie kodu sprawiało przyjemność, dopóki nie musiałem tworzyć korelacji pomiędzy klientem i serwerem, ale teraz jest to wręcz frustrujące.

EDIT:
Udało mi się wykonać coś takiego w ramach ćwiczeń:
Code:
callClientFunc(pid, "setPosition", x, y, z);
Przez co przeniosłem gracza o wskazanym pid (wskazałem na siebie, ale powinno działać na innych). Problem pojawia się, gdy funkcja klienta zwraca wartość, na której mi zależy. Następujący zapis:
Code:
local test = callClientFunc(pid, "getWorld");
print(test);
Wyświetla mi jedynie true. Zapewne callClientFunc zwraca true, jeśli wykona funkcję, albo coś takiego. Nie mam zielonego pojęcia, jak wydobyć wartość zwracaną przez funkcję klienta.

Messages In This Thread
RE: Pobieranie świata gracza o podanym id - by Buras - 26.12.2015, 01:17

Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Tutorial, jak zrobić pobieranie tekstury .vga z serwera i zastosowanie Matt Reaxx 9 5,940 08.02.2016, 20:18
Last Post: Blacha
  Pobieranie czasu w onWorldChange, zmiana czasu w onWorldEnter Buras 0 1,475 06.01.2016, 14:00
Last Post: Buras

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)