Przypominam, że absolutyzm oświecony to właśnie bezwzględnie liczenie się opinią ludu w myśl zasady Ludwika XIV: "Państwo to ja". W tym wyciąganie najbardziej skomplikowanych wniosków z każdej zaistniałej krytyki. Złamanie podstawowych doktryn wolności nie jest absolutyzmem oświeconym i jest przeciwne rządom prawa. Banalnym przykładem niedoszłego władcy absolutyzmu oświeconego jest Cezar, który opuścił Rzym i własną kochankę, którą darzył szczerym uczuciem tylko dlatego, że na ulicach miasta rysowano karykatury szkalujące go i jego ukochaną. Czy ktokolwiek zapytał się kogokolwiek z użytkowników forum, w sprawie regulaminu? Czy ktokolwiek ze członków administracji uszanował podstawowe wolności?
Czyli byłeś tyranem, RaHimie. Miałem co do ciebie znacznie lepszą opinie, ale zapewne zasłużyłeś sobie na taki los. Spytałeś się kogoś ze zbanowanych dlaczego cię poniża chociaż?
Czyli byłeś tyranem, RaHimie. Miałem co do ciebie znacznie lepszą opinie, ale zapewne zasłużyłeś sobie na taki los. Spytałeś się kogoś ze zbanowanych dlaczego cię poniża chociaż?