Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 3 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gothic: Der Comic - wersja polska
[Image: a1.jpg]
Poprzednim razem coś się... Coś się popsuło i wcięło mi posta, to napiszę jeszcze raz.

Nie ma to jak kanon! Oficjalne wydarzenia z Gothica [no, może poza trójką i Arcanią] znają chyba wszyscy. Nie wszyscy jednak znają historię sprzed pierwszej części. Nie ma co się dziwić, bo była jedynie w formie komiksu i to do niedawna jedynie po niemiecku... Ale od niemalże roku ów jest dostępny w wersji polskiej!

Gothic: Der Comic opowiada o przeszłości Miltena, Gorna, Diego i Lestera, zanim spotkali Bezimiennego, jak trafili do swoich obozów oraz, przede wszystkim, o losach przed wtrąceniem do Kolonii. Prócz tego wspomina o innych bohaterach, jak chociażby Corristo czy Orik. Nie jest to wiedza konieczna, ale na pewno warto ją mieć. To tak w skrócie, bo więcej bez zdradzania fabuły powiedzieć się nie da.

UWAGI: Krążą pogłoski, że w polskiej wersji usunięto parę stron, jednak ja jeszcze nie natrafiłem na braki. Zawsze można próbować znaleźć oryginał. 

Komiks jest w paru momentach sprzeczny ze światem Gothica. Wynika to prawdopodobnie z tego, że był tworzony w tym samym czasie, co jedynka [niemiecka premiera miała miejsce w czerwcu 2000] oraz opisuje części następujące po niej, które ostatecznie przybrały inną formę niż tą, którą przedstawiono tutaj. Proszę się nie zrażać do:
- Gomeza, który wygląda znacznie inaczej, niż w grze. Jest nawet inaczej nazwany.
- Khorinis, które tutaj jest przedstawione jako wielkie miasto bez dostępu do morza.
- Strażników Miejskich, którzy bardziej przypominają rzymskich legionistów aniżeli to, co dane jest nam zobaczyć w Gothicu 2.
- Zielonej rudy.
- KONI, KTÓRE W GOTHICU PO PROSTU NIE ISTNIEJĄ

Wersja polska:
https://mega.nz/#!I0UR2K4B!UD-K9W9PrX7qv...CkFyLzAuKk

Jak ktoś znajdzie inne wersje [szczególnie zależy mi na niemieckiej], to proszę podesłać. Byłbym wdzięczny.
Ta wyżej, jak i prawdopodobnie reszta, są w formacie .pdf.

Miłej... Lektury. O ile można to tak nazwać.
Reply
Czytałem go wcześniej i jakoś niezbyt mi się spodobał. Nie wiem czy to wina właśnie tych zmian poprzedzających grę, czy czego innego.
[Image: o124uuo.png]
Reply
O luju. 2 tygodnie temu szukałem czegoś i natrafiłem na informację, że jest tylko po Niemiecku to nie drążyłem tematu. A tu taki suprise Big Grin
Nie będzie mnie do sierpnia, jestem w Szkocji i zarabiam na studia. Do zobaczenia.
Reply
Akurat konie w uniwersum Gothica prawdopodobnie istnieją. Po prostu nie dane było nam się o nich dowiedzieć, ani tym bardziej ich spotkać. Z czego czerpiemy wiedzą o ich rzekomym istnieniu? A z tego, że twórcy w każdej części chcieli konie dodać i możliwe, że w jakiejś kontynuacji się pojawią. Skoro byli gotowi w Gothicu 2 lub 3 fabularnie uzasadnić czemu nagle są konie, a w Gothicu 1 ich nie było, to znaczy, że dalej są na to gotowi i konie dalej mają szansę zaistnieć.
Reply
Takie kanciaste konie ciekawie by wyglądały. Wink
[Image: o124uuo.png]
Reply
Bardzo slaby komiks. Z Gothiciem ma tyle wspolnego, co Arcania. Niby, to samo univerum i bohaterowie, a jednak chujowka.
Wulgaryzm w sygnaturce oraz ogólnie za szeroka. Już raz ostrzegałem. Następnym razem OST albo blokada sygnaturki. - Orku
Reply
http://pl.gothic.wikia.com/wiki/Gothic:_Der_Comic
Komiks został wydany rok przed grą. Stworzył go autor scenariusza pierwszej części gry. To na jego motywach oparto grę.
Wilk Morski Klanu Espadre
Reply
Co to za czarny goły murzyn z toporem?
Reply
Gorna nie znasz?
Wilk Morski Klanu Espadre
Reply
(03.04.2016, 16:29)Zmorra Wrote: http://pl.gothic.wikia.com/wiki/Gothic:_Der_Comic
Komiks został wydany rok przed grą. Stworzył go autor scenariusza pierwszej części gry. To na jego motywach oparto grę.

Koncepcję gry, którą dzisiaj znamy jako Gothic, tworzono jeszcze we wczesnych latach dziewięćdziesiątych, a główny wątek fabularny zaczerpnięto z filmu "Ucieczka z Nowego Jorku" (1981). Komiks powstał wraz z próbą trafienia do większej ilości branży - w tym komiksowej. Piranha szukała innych źródeł zarobku na pomyśle gry. Scenariusz z jedynki, a przynajmniej to, co mieliśmy ujrzeć w pierwszym rozdziale, prawdopodobnie było gotowe już wcześniej. Gothic: Der Comic jest swoistym prequelem, który miał uzupełniać już utworzone wątki, a nie być pierwszym źródłem fabuły.

Archon faktycznie może być... Niezbyt miłym człowiekiem, ale materiały tworzy rzeczywiście dobre i to należy przyznać.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)