![[Image: a1.jpg]](https://4.bp.blogspot.com/-e9XmY6NTmpI/VK_AFl0e8NI/AAAAAAAAGfM/bfB0xRYJoZs/s1600/a1.jpg)
Poprzednim razem coś się... Coś się popsuło i wcięło mi posta, to napiszę jeszcze raz.
Nie ma to jak kanon! Oficjalne wydarzenia z Gothica [no, może poza trójką i Arcanią] znają chyba wszyscy. Nie wszyscy jednak znają historię sprzed pierwszej części. Nie ma co się dziwić, bo była jedynie w formie komiksu i to do niedawna jedynie po niemiecku... Ale od niemalże roku ów jest dostępny w wersji polskiej!
Gothic: Der Comic opowiada o przeszłości Miltena, Gorna, Diego i Lestera, zanim spotkali Bezimiennego, jak trafili do swoich obozów oraz, przede wszystkim, o losach przed wtrąceniem do Kolonii. Prócz tego wspomina o innych bohaterach, jak chociażby Corristo czy Orik. Nie jest to wiedza konieczna, ale na pewno warto ją mieć. To tak w skrócie, bo więcej bez zdradzania fabuły powiedzieć się nie da.
UWAGI: Krążą pogłoski, że w polskiej wersji usunięto parę stron, jednak ja jeszcze nie natrafiłem na braki. Zawsze można próbować znaleźć oryginał.
Komiks jest w paru momentach sprzeczny ze światem Gothica. Wynika to prawdopodobnie z tego, że był tworzony w tym samym czasie, co jedynka [niemiecka premiera miała miejsce w czerwcu 2000] oraz opisuje części następujące po niej, które ostatecznie przybrały inną formę niż tą, którą przedstawiono tutaj. Proszę się nie zrażać do:
- Gomeza, który wygląda znacznie inaczej, niż w grze. Jest nawet inaczej nazwany.
- Khorinis, które tutaj jest przedstawione jako wielkie miasto bez dostępu do morza.
- Strażników Miejskich, którzy bardziej przypominają rzymskich legionistów aniżeli to, co dane jest nam zobaczyć w Gothicu 2.
- Zielonej rudy.
- KONI, KTÓRE W GOTHICU PO PROSTU NIE ISTNIEJĄ
Wersja polska:
https://mega.nz/#!I0UR2K4B!UD-K9W9PrX7qv...CkFyLzAuKk
Jak ktoś znajdzie inne wersje [szczególnie zależy mi na niemieckiej], to proszę podesłać. Byłbym wdzięczny.
Ta wyżej, jak i prawdopodobnie reszta, są w formacie .pdf.
Miłej... Lektury. O ile można to tak nazwać.