Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kursor w grze, sterowanie myszą
Żaden wątek z działu Pomocy nie poruszył mojego problemu, więc zakładam nowy.
Na początek: posiadam laptopa lenovo z systemem Windows 10 x64 bit. Mam problem dotyczący sterowania myszą na serwerze. Przykładowo, jeśli chcę wejść na serwer Castle TDM, muszę najpierw wpisać hasło, kliknąć button i dopiero stworzę postać. Niestety, jak widać na tym screenie (klik), kliknięcie buttonu nie powoduje niczego. Utworzyłem własny serwer z domyślnym gamemodem i nie mogę również wykonywać ataków bronią przy pomocy myszy, ani klikać w ekwipunku. Gdy włączam grę singleplayer wszystko działa normalnie.

Zastanowiłem się i doszedłem do wniosku, że mam ten błąd już od dawna i w sumie pojawił się nagle. Gdy próbowałem wejść na Gothic Role Play też miałem ten problem (trzeba było kliknąć button "Graj"). Gdziekolwiek pojawi się klikalne GUI, tam zawsze mam z nim problem i nie mogę klikać (dlatego zawsze męczę programistów, żeby tworzyli GUI nie tylko klikalne dla myszy, ale też możliwe do zatwierdzenia ENTEREM po wpisaniu loginu/hasła...). Próbowałem już prawie wszystkiego - zmieniać zgodność, uruchamiać jako administrator, instalować system pack, reinstalować grę. Mam domyślną zaporę antywirusową Microsoftu, żadnych zewnętrznych.
Nie mam pojęcia, co spowodowało ten problem, to było jeszcze w grudniu, podejrzewam.

EDIT: Właściwie, to "przeinstalowanie gry" powinno być w dużym cudzysłowie, ponieważ nie mam takiej możliwości. Mój laptop nie posiada napędu DVD, więc nie mogę zainstalować sobie z płyty, korzystam z kopii, którą udostępnił mi kolega.
Reply
Rozumiem, że to jakaś wersja dev? To może być problem z konfiguracją Gothic'a w gothic.ini.
W sekcji GAME znajduje się taka linia:
Code:
enableMouse=1
; ... enable your mouse for gothic, default is 0

mouseSensitivity=0.5
; ... mouseSpeed in game between 0.0 and 1.0, default is 0.5
Możliwe, że jest to przyczyną, polecam to sprawdzić Smile
Reply
To wersja 0.1b dev8.
Sprawdziłem plik, ale wszystko wygląda ok. Ewentualnie spróbuję zobaczyć, czy w GMP będzie tak samo.
Reply
GMP nie obsługuje chyba myszy.
Reply
Również nie działa. ;/ Skończyły mi się już pomysły.

EDIT: Nie wiem też, na czym polega ten błąd: http://screenshot.sh/oB2GLDYut2WNn
Reply
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Wcześniej, gdy wchodziłem na jakiś serwer, zawsze uruchamiała się taka konsola najpierw, a potem dopiero gra się uruchamiała. Gdy minimalizowałem, zawsze widziałem tę konsolę i różne logi w niej. Teraz tej konsoli nie ma wcale. Czy to może mieć jakieś znaczenie?
Nie wiem już, co z tym zrobić. Na pewno nie zamierzam formatować całego dysku z powodu kapryśnego gotika.
Reply
UPDATE: Nie pomogło zresetowanie sytemu, defragmentacja dysku, czyszczenie rejestru CCleanerem, ani aktualizowanie systemu/sterowników. Nie mam pojęcia, już wszystkiego próbowałem i nic nie pomaga... ;( Nikt nie ma pomysłu, co jeszcze można zrobić?
Reply
http://www.instalki.pl/demonstracje/syst...grach.html Tu jest coś do 8semki, ale możesz spróbować.
[Image: o124uuo.png]
Reply
Niestety, już tego próbowałem.
Reply
gothic bazuje na directx input, prawdopodobnie masz uszkodzone pliki w systemie
możesz poszukać pliku dinput8.dll dla twojego systemu i wrzucić do system w katalogu gry
[Image: CPCFNwD.png]
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)