Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrypty klienta nie działają
Witam.

Wraz z nadejściem nowej wersji G2O wszystkie moje skrypty zostały uziemione. Wrzuciłem swoje skrypty w config i konsola zaczęła sypać błędami. Z serwerem nie było problemów, lecz większość kodu napisałem po stronie klienta. Rozgryzłem sposób na debugowanie tych skryptów, postępując zgodnie z poradnikiem na głównej stronie. Zmieniłem dosłownie wszystko tak, żeby polecenie "view error" nie wyświetlało żadnych błędów. Mimo to mój skrypt nie działa wcale. Założyłem, że ogrom kodu nie pozwala na skuteczne wyświetlenie wszystkich błędów, dlatego napisałem prostszą wersję skryptu (jedna funkcja dla testu), lecz on też nie reaguje. Od razu zaznaczam, że zastosowałem też gamemode dołączony do plików serwerowych.

Oto mój kod (wersja testowa):
Code:
function onInit()
{

}

function onPlayerSpawn(id)
{
    setFreeze(true);
}

addEventHandler("onInit", onInit);
addEventHandler("onPlayerSpawn", onPlayerSpawn);

Tutaj akurat próbowałem zamrozić postać zaraz po spawnie, lecz wciąż mogę się poruszać. Wcześniej próbowałem wyświetlić jakiegoś drawa, ale bezskutecznie.

Pewnie popełniłem jakiś głupi błąd, ale skrypter ze mnie żaden, więc liczę, że ktoś pomoże.

EDIT:
Ze skryptów klienta mam jeszcze wrzucony tylko chat. W konsoli widnieje wpis, że został on załadowany. Nie ma żadnego wpisu na temat mojego skryptu. Musiał jednak być sprawdzany, skoro sypało błędami.
Reply
onPlayerSpawn, nie tyczy się lokalnego gracza, tylko graczy, którzy zespawnowali się w streamie.
Reply
Co to dla mnie oznacza? Nie powinienem używać callbacków po stronie klienta? Na starej wersji wykonywałem coś takiego po stronie klienta:

Code:
addEvent("onRespawn", function()
{
    if (!classDetermine)
    {
        setDrawVisible(classFirstDraw,true);
        classSelectDialog(true);
    }
};

Na obecnej wersji coś zmieniło się z callbackami i nie zbyt wiem, gdzie mam to wykonywać.

EDIT:
onPlayerCreate chyba załatwił problem. Może uda się coś osiągnąć.

EDIT2:
Obsługa kursora została całkowicie usunięta?
Reply
Ad 1. Powinieneś, ale zależy do czego i jak już to z odpowiednią instrukcją warunkową. Przykład onPlayerCreate, wykonuje się gdy gracz jest tworzony (moment dołączenia). Jednak ten callback nie odpowiada tylko tobie, ale także wszystkim innym tworzonym graczom, dlatego jest tam id. No i masz onInit, w którym możesz robić co chcesz w momencie dołączenia.
Ad 2. Nie, będzie dopiero dodana.
Reply
Istnieje możliwość wywoływania eventów klienta poprzez serwer? Moim celem jest stworzenie prostego wyboru klas. Poprzednio ustawienie siły i zręczności odbywało się po stronie klienta, lecz teraz zostało przeniesione na serwer, dlatego cały mechanizm klas też powinienem tam umieścić. Chciałbym jednak zbudować proste menu oparte na drawach, które wyświetlałoby się, gdyby gracz nie posiadał klasy. Warunek jest sprawdzany na serwerze, ale muszę jakoś wywołać funkcję wyświetlającą menu. Da się tak zrobić? Kiedyś istniały podobne funkcje.
Reply
(14.08.2016, 20:37)Buras Wrote: Istnieje możliwość wywoływania eventów klienta poprzez serwer? Moim celem jest stworzenie prostego wyboru klas. Poprzednio ustawienie siły i zręczności odbywało się po stronie klienta, lecz teraz zostało przeniesione na serwer, dlatego cały mechanizm klas też powinienem tam umieścić. Chciałbym jednak zbudować proste menu oparte na drawach, które wyświetlałoby się, gdyby gracz nie posiadał klasy. Warunek jest sprawdzany na serwerze, ale muszę jakoś wywołać funkcję wyświetlającą menu. Da się tak zrobić? Kiedyś istniały podobne funkcje.
Chwilowo nie, musisz poczekać na pakiety.
Reply
Zapytam z ciekawości. Cała platforma jest przepisywana od nowa? Odnoszę wrażenie, że chwilowo utraciła 30% funkcjonalności.
Reply
(14.08.2016, 20:46)Buras Wrote: Zapytam z ciekawości. Cała platforma jest przepisywana od nowa? Odnoszę wrażenie, że chwilowo utraciła 30% funkcjonalności.
Tak, wszystko jest robione od nowa.
Reply
To sie poczeka ja p
[Image: 1_3.png]

Reply
Nie wiem, czy powyższy komentarz na pewno był konieczny, ale zgadza się - dowiedziałem się kilku rzeczy i planuję poczekać.
Reply

Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Aplikacja nie została właściwie uruchomiona. Verenar 4 4,307 25.01.2020, 21:27
Last Post: Verenar
  Gothic nie działa Efren 15 12,739 18.02.2019, 14:58
Last Post: Efren
  G2O nie dziala Dark 4 4,216 18.01.2019, 16:31
Last Post: Dark
  Model głowy PONY "nie działa" Arkhan 2 3,392 16.01.2019, 10:57
Last Post: Arkhan
  Launcher się nie aktualizuje. Inrates 4 4,245 29.04.2018, 16:09
Last Post: Inrates
  Nie znaleziono punktu wejścia procedury Angel 1 3,402 21.07.2017, 17:12
Last Post: Quarchodron
  g2o launcher nie jest prawidłową aplikacją systemu win32 Dusaro 1 2,442 13.06.2017, 21:25
Last Post: KimiorV
  Logowanie na serwer nie działa Kania69 14 9,774 10.06.2017, 21:17
Last Post: Kania69
  [G2O v.0.1.0] onRender nie działa po stronie clienta Patrix 2 2,857 03.06.2017, 11:11
Last Post: Patrix
  Microsoft Visual C++ 2015 Redistributable Package (x86) nie chce się zainstalować... Leiwark 20 13,244 20.05.2017, 23:58
Last Post: Denis

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)