Witam, mam pewne pytanie, które ostatnio troszkę mnie dręczy, mianowicie, czy istniałaby jakakolwiek możliwość wywołania funkcji deadalusa (język skryptowy na singlu) z poziomu G2O (squirrel)? Wiem, nie ma takiej funkcji, raczej chodzi mi o to, czy można by było ją dodać np: za pośrednictwem modułu. Z tego co mi wiadomo w kodzie źródłowym znajdują się dwie funkcje, które wywołują skryptowe funkcje init i startup, więc teoretycznie powinno być to możliwe, czyż nie?
[Pytanie] Wywoływanie funkcji Deadalusa za pośrednitwem G2O
|
07.07.2017, 21:15
G2O wykorzystuje G2Ext (kod źródłowy ZenGin), a nie skrypty gry
![]()
Ja tam nie wiem, ale patrz co do MobInter:https://bitbucket.org/Bimbol/gothic-2-online/issues/51/mobname-i-moblockable
Pisałem to gdy była wersja 0.0.6.0 nie wiem jak jest teraz, bo zajmuję się czym innym. Son Goku Wrote:Ja tam nie wiem, ale patrz co do MobInter:https://bitbucket.org/Bimbol/gothic-2-online/issues/51/mobname-i-moblockable Wiem czym jest MobInter, nie chodzi o to, interesuje mnie, czy istnieje możliwość wywołania funkcji deadalusa (języka skryptowego na singlu) za pośrednictwem G2O, lub kodu źródłowego gry (może w kodzie jest jakaś funkcja która na to pozwala? możliwe że teraz piszę głupoty). Osmith Wrote:G2O wykorzystuje G2Ext (kod źródłowy ZenGin), a nie skrypty gry I know, but in game source code i've found some functions, which are calling some scripting functions like: init_global, startup_global (there are a lot more examples). Are you suggesting, that these functions are in source code, and they are some way published in deadalus script? If i asking some dummy question, forgive me, i'm still learning how this works ![]()
07.07.2017, 23:31
No skoro aby nadać mobowi imię trzeba było je napisać jako stałą z pliku text.d w dodatku w "" to chyba w jakiś sposób korzystało to bądź wciąż korzysta ze skryptów singla. lol
nawet nie spojrzałeś w link który ci podałem ![]()
Spojrzałem, spojrzalem, wiem, w deadalusie jest masa stałych, właśnie dobrze mówisz o tym mobInterach i o nazwie focusa, wybacz, nie zrozumiałem dokładnie co masz na myśli ;D. W takim razie w jakiś sposób prawdopodobnie byłoby możliwe to do osiągnięcia, czyż nie?
07.07.2017, 23:47
to chyba jedyny przykład, reszta to raczej klasy i funkcję zakodowane w silniku, więc funkcja której używamy w dedalusie, która nie jest w nim napisana, to se bimbol może podpiąć pod nią co chce, jak choćby ikarus: G2O daje nam możliwość bindowania i ikarus też bo hookoje. myślę że działa to na tej samej zasadzie, nom i musi być możliwość modułowo podpiąć się pod funkcje gothica, ale raczej tylko klient, który nie będzie już do autodownloadu, a jeszcze jedno chyba był niedawno podobny wątek nawołujący do wyłączenia tego że np po przemianie w wilka za pomocą klawisza enter się odmieniasz.
wtedy Bimbol odpisał że być może kiedyś będzie możliwość dostania się do tego z poziomu skryptów squirrela, ale póki co niema. ![]()
Tak, tak, ja to rozumiem, jakiś czas temu zacząłem bawić się trochę pakietami ikarus i lego, no ale co jak co, tak jak piszesz, możemy podczepić się chyba tylko pod funkcje, która znajduje się w kodzie źródłowym gry (skompilowana aplikacja), gdyż ma ona stały adres, dzięki czemu możemy jakoś wywoływać lub modyfikować lub hookować się pod nią. Nie jestem do końca pewien jak to działa w przypadku skryptowych funkcji. Czy jest możliwość callnięcia funkcji napisanej w języku skryptowym przez np: kod źródłowy? Gdyby istniałaby taka możliwość, można by było bazując na reverse engineeringu napisać moduł, który dodałby funkcje do squirrela, która wywoływałaby skryptową funkcje. Pytanie brzmi, czy kod źródłowy w ogóle ma taką możliwość?
Większość funkcji dostępnych w skryptach jest możliwa do wywołania poprzez użycie SDK... A to o czym piszesz brzmi jakbyś chciał mieć dostęp do parsera .d z poziomu g2o, co raczej jest aktualnie pozbawione sensu.
|
« Next Oldest | Next Newest »
|
Possibly Related Threads… | |||||
Thread | Author | Replies | Views | Last Post | |
G2O Launcher dla debian | 2 | 3,076 |
21.06.2020, 02:50 Last Post: |
||
Pytanie o bazowy serwer | 4 | 3,468 |
15.03.2020, 23:25 Last Post: |
||
G2O nie dziala | 4 | 4,216 |