Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Pytanie] Wywoływanie funkcji Deadalusa za pośrednitwem G2O
Witam, mam pewne pytanie, które ostatnio troszkę mnie dręczy, mianowicie, czy istniałaby jakakolwiek możliwość wywołania funkcji deadalusa (język skryptowy na singlu) z poziomu G2O (squirrel)? Wiem, nie ma takiej funkcji, raczej chodzi mi o to, czy można by było ją dodać np: za pośrednictwem modułu. Z tego co mi wiadomo w kodzie źródłowym znajdują się dwie funkcje, które wywołują skryptowe funkcje init i startup, więc teoretycznie powinno być to możliwe, czyż nie?
G2O wykorzystuje G2Ext (kod źródłowy ZenGin), a nie skrypty gry Smile
Discord: I'm not a spy...#9943.
GG: 60474243.

[Image: OsmithREV.gif]
[Image: 76561198181768479.png]
Ja tam nie wiem, ale patrz co do MobInter:https://bitbucket.org/Bimbol/gothic-2-online/issues/51/mobname-i-moblockable

Pisałem to gdy była wersja 0.0.6.0
nie wiem jak jest teraz, bo zajmuję się czym innym.
Son Goku Wrote:Ja tam nie wiem, ale patrz co do MobInter:https://bitbucket.org/Bimbol/gothic-2-online/issues/51/mobname-i-moblockable

Pisałem to gdy była wersja 0.0.6.0
nie wiem jak jest teraz, bo zajmuję się czym innym.

Wiem czym jest MobInter, nie chodzi o to, interesuje mnie, czy istnieje możliwość wywołania funkcji deadalusa (języka skryptowego na singlu) za pośrednictwem G2O, lub kodu źródłowego gry (może w kodzie jest jakaś funkcja która na to pozwala? możliwe że teraz piszę głupoty).

Osmith Wrote:G2O wykorzystuje G2Ext (kod źródłowy ZenGin), a nie skrypty gry

I know, but in game source code i've found some functions, which are calling some scripting functions like: init_global, startup_global (there are a lot more examples). Are you suggesting, that these functions are in source code, and they are some way published in deadalus script? If i asking some dummy question, forgive me, i'm still learning how this works Big Grin.
No skoro aby nadać mobowi imię trzeba było je napisać jako stałą z pliku text.d w dodatku w "" to chyba w jakiś sposób korzystało to bądź wciąż korzysta ze skryptów singla. lol

nawet nie spojrzałeś w link który ci podałem Big Grin
Spojrzałem, spojrzalem, wiem, w deadalusie jest masa stałych, właśnie dobrze mówisz o tym mobInterach i o nazwie focusa, wybacz, nie zrozumiałem dokładnie co masz na myśli ;D. W takim razie w jakiś sposób prawdopodobnie byłoby możliwe to do osiągnięcia, czyż nie?
to chyba jedyny przykład, reszta to raczej klasy i funkcję zakodowane w silniku, więc funkcja której używamy w dedalusie, która nie jest w nim napisana, to se bimbol może podpiąć pod nią co chce, jak choćby ikarus: G2O daje nam możliwość bindowania i ikarus też bo hookoje. myślę że działa to na tej samej zasadzie, nom i musi być możliwość modułowo podpiąć się pod funkcje gothica, ale raczej tylko klient, który nie będzie już do autodownloadu, a jeszcze jedno chyba był niedawno podobny wątek nawołujący do wyłączenia tego że np po przemianie w wilka za pomocą klawisza enter się odmieniasz.

wtedy Bimbol odpisał że być może kiedyś będzie możliwość dostania się do tego z poziomu skryptów squirrela, ale póki co niema. Big Grin
Tak, tak, ja to rozumiem, jakiś czas temu zacząłem bawić się trochę pakietami ikarus i lego, no ale co jak co, tak jak piszesz, możemy podczepić się chyba tylko pod funkcje, która znajduje się w kodzie źródłowym gry (skompilowana aplikacja), gdyż ma ona stały adres, dzięki czemu możemy jakoś wywoływać lub modyfikować lub hookować się pod nią. Nie jestem do końca pewien jak to działa w przypadku skryptowych funkcji. Czy jest możliwość callnięcia funkcji napisanej w języku skryptowym przez np: kod źródłowy? Gdyby istniałaby taka możliwość, można by było bazując na reverse engineeringu napisać moduł, który dodałby funkcje do squirrela, która wywoływałaby skryptową funkcje. Pytanie brzmi, czy kod źródłowy w ogóle ma taką możliwość?
Większość funkcji dostępnych w skryptach jest możliwa do wywołania poprzez użycie SDK... A to o czym piszesz brzmi jakbyś chciał mieć dostęp do parsera .d z poziomu g2o, co raczej jest aktualnie pozbawione sensu.
A ciekawi mnie w uj, do jakiej funkcji z singla chciałbyś się podpiąć :d

brakuje botów, kamery i effektów i śmiało singla można przepisać na serwer co być może kiedyś zrobię, bo co to za multi bez coop

Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  G2O Launcher dla debian Venon 2 3,076 21.06.2020, 02:50
Last Post: Sative
  Pytanie o bazowy serwer KaeMeN 4 3,468 15.03.2020, 23:25
Last Post: Profesores
  G2O nie dziala Dark 4 4,216 18.01.2019, 16:31
Last Post: Dark
  Po "zainstalowaniu" g2o na vpsie mam taki błąd Darkes 3 3,594 18.10.2017, 15:55
Last Post: Darkes
  Problem z włączeniem g2o razor_take 9 7,750 26.07.2017, 00:40
Last Post: KimiorV
  Problem z odpaleniem servera na g2o Jankoqaz 5 4,888 14.07.2017, 08:14
Last Post: Marcel
  Boty na g2o Baldar 5 4,858 26.06.2017, 22:07
  Zmiana funkcji klawisza "enter" single player Jenkins1131 4 4,517 25.06.2017, 14:23
Last Post: Son Goku
  g2o launcher nie jest prawidłową aplikacją systemu win32 Dusaro 1 2,442 13.06.2017, 21:25
  [G2O v.0.1.0] onRender nie działa po stronie clienta Patrix 2 2,857 03.06.2017, 11:11
Last Post: Patrix

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)